Mandatul primarului ales Andrei Năstase nu a fost validat. Reacţii (ale comunităţii...

Mandatul primarului ales Andrei Năstase nu a fost validat. Reacţii (ale comunităţii internaţionale, inclusiv)

După afişarea rezultatelor turului doi de scrutin Ion Ceban a depus în instanţă două acţiuni pe numele lui Andrei Năstase, motivând că acesta ar fi încălcat prevederile Codului Electoral. Anterior, Ion Ceban declarase că recunoaşte legalitatea alegerilor.
La 19 iunie curent, Judecătoria Chișinău a anunţat decizia de invalidare a mandatului primarului ales, pe motiv că acesta a făcut agitație electorală pe Facebook în ziua alegerilor, îndemnând oamenii să iasă la vot.
La 21 iunie, Curtea de Apel Chișinău și, la 25 iunie, Curtea Supremă de Justiție au luat aceeaşi decizie: de anulare a alegerilor noi pentru funcţia de Primar al municipiului Chişinău.
Amintim că la 3 iunie, liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, a câștigat cu peste 52% de voturi față de candidatul PSRM, Ion Ceban.

Reacţiile comunităţii internaţionale nu au întârziat. Reprezentanți ai ambasadelor şi ai unor instituții şi-au exprimat dezamăgirea în ce priveşte atitudinea instituțiilor de stat din R. Moldova şi a întregului sistem judiciar. 

Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, a scris pe Facebook: „Sunt extrem de dezamăgit de decizia CSJ. Voința oamenilor exprimată în alegeri libere și corecte, valorile democratice, principiile statului de drept pentru respectarea cărora Republica Moldova s-a angajat în relațiile cu UE, nu au fost respectate”. 

Într-un comunicat, Ambasada SUA în R. Moldova spune că a luat cunoştinţă de decizia Curţii Supreme de Justiţie de a menţine hotărârea judecătorească din 3 iunie privind invalidarea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chişinău, menţionând că „Alegerile libere, corecte şi transparente sunt fundamentul oricărei democraţii şi trebuie să se conformeze normelor internaţionale. Orice pretinse încălcări trebuie să fie abordate într-un mod care respectă statul de drept şi principiile democratice, inclusiv voinţa poporului exprimată prin alegeri. Independenţa judiciară este un principiu democratic principal, iar decizia de astăzi a întărit percepţia publică privind ingerinţele politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova.

Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, a declarat că prin invalidarea alegerilor a fost creat un precedent foarte periculos. Exact acelaşi lucru au declarat şi alţi demnitari ai R. Moldova.

Şi liderul PD, Vlad Plahotniuc a declarat (într-un interviu pentru Timpul.md) că decizia privind invalidarea alegerilor „devine un precedent extrem de periculos pentru toate partidele, inclusiv pentru PDM.”, în timp ce Andrei Năstase consideră că anume acesta ar sta în spatele invalidării alegerilor din Chișinău.

La 24 iunie, drept reacţie, mii de cetăţeni din întreaga republică, nu doar chişinăuieni, au venit să protesteze în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Protestele au continuat şi în următoarele zile.

La 27 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă, Andrei Năstase şi Maia Sandu au anunţat crearea unui Comitet de rezistenţă naţională.

 Foto: Igor Munteanu (FB)