Istorică şedinţă comună a oficialilor din Bucureşti şi Chişinău („Unirea – în...

Istorică şedinţă comună a oficialilor din Bucureşti şi Chişinău („Unirea – în interiorul UE”)

Încă o istorică şedinţă comună a oficialilor din Bucureşti şi Chişinău s-a desfăşurat la 15 iunie 2022, în incinta Parlamentului R. Moldova.  Ședința s-a încheiat cu semnarea unei declaraţii commune, la doar o zi după ce Comisia Europeană a recomandat Consiliului Europei să ofere Republicii Moldova statutul de stat-candidat pentru aderarea la UE.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, Președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu, Președintele Camerei Deputaților a României, Ion-Marcel Ciolacu au susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia au fost reiterate declaraţiile: „Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, alături de România.”, „România va oferi sprijin necondiţionat Republicii Moldova în parcursul european”.

Președintele Camerei Deputaților a României, Ion-Marcel Ciolacu: „Parlamentul României sprijină și solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European. În cadrul ședinței solemne a Parlamentului Republicii Moldova şi a Parlamentului României, la Chișinău, am transmis mesajul nostru ferm de susținere pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru dreptul fraților noștri de peste Prut să își aleagă propriul destin. Unirea în interiorul UE este mai mult decât speranța cetățenilor noștri, este o necesitate pentru noi toți. Pentru că unirea va rămâne mereu în sufletele noastre, iar ea se poate realiza într-o Europă unită în care Republica Moldova va sta alături de România în clubul statelor democratice și dezvoltate din Uniunea Europeană. Întotdeauna vom fi de aceeași parte în ceea ce privește destinul european al Republicii Moldova și avem datoria să muncim, împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetățenilor pe care îi reprezentăm!”

Igor Grosu preşedintele Parlamentului Republici Moldova: „Poetul Grigore Vieru spunea „Dacă visul unora a fost să ajungă în cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”. Podurile nu ne despart, dar ne unesc. Și din fericire și eu astăzi am șansa să savurez acest moment pentru statele noastre. Suntem conştienţi că graţie sprijinului vostru , dragi prieteni,  dragă România, putem reuşi în mod practice să ne conectăn la Europa”.

Florin Câţu, președintele Senatului României: „Trebuie să  valorificăm această oportunitate conferind şi mai multă substanţă şi  soliditate  relaţiei de parteneriat strategic, astfel încât să putem avansa agenda bilaterală şi  proiectele menite să conecteze R. Moldova cu U.E.  Viitorul R. Moldova este în marea familie Europeană, este un deziderat fundamental deopotrivă pentru R. Moldova, dar şi pentru România. Ne dorim ca sprijinul politic, finaciar şi tehnic  acordat de UE în procesul de  integrare să fie unul cât mai  substanţial, vizibil şi resimţit de cetăţeni”.