Festivalul Tradițiilor Românești: 12-14 mai, Grădina Botanică din Chișinău (acces gratuit)

Festivalul Tradițiilor Românești: 12-14 mai, Grădina Botanică din Chișinău (acces gratuit)

„Festivalul Tradițiilor Românești”, cel mai amplu eveniment destinat promovării artei populare românești în Republica Moldova din ultimii ani, va avea loc la Grădina Botanică din Chișinău, în perioada 12-14 mai, cu acces gratuit, informează Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova.

Evenimentul deschide Programul aniversar „Ciprian Porumbescu”, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.

„Programul aniversar Ciprian Porumbescu” se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis.

Festivalul marchează mai multe premiere și exclusivități: pentru prima dată, zeci de meșteri și artiști populari care reprezintă toate regiunile geografice din România vor expune și arăta tradițiile în fața publicului la Chișinău, alături de meșteșugari din Republica Moldova. Realitatea virtuală va completa experiența unică a descoperirii îndeletnicirilor tradiționale românești prin utilizarea de către public a gadgeturilor specifice VR.

„Dorim să facilităm acces neîngrădit cetățenilor Republicii Moldova la tradiții și meșteșuguri străvechi românești, transmise până astăzi din generație în generație. Practic, pentru trei zile, „mutăm” România tradițională la Chișinău, pentru a promova valorile comune și pentru a ne bucura de relațiile excelente, astăzi, între România și Republica Moldova”, declară secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu.

Nume mari ale muzicii românești vor urca pe scena „Festivalului Tradițiilor Românești”, în serile de vineri, 12 mai, și sâmbătă, 13 mai: Loredana Groza, Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu, Tulnicăresele Moațele din Câmpeni, precum și artiști cunoscuți din Republica Moldova, cum ar fi Surorile Osoianu, dar și tineri artiști, precum Ad Libitum Voices, X.O. Band și Valeria Marcu.

Festivalul contribuie la consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări și susține păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității culturale, religioase și lingvistice românești din Republica Moldova.

Text preluat din pagina oficială DRRM