„Sprijin total din partea Guvernului României!” (Adrian DUPU, la ședința comună pentru...

„Sprijin total din partea Guvernului României!” (Adrian DUPU, la ședința comună pentru integrarea în UE a R. Moldova)

La 14 aprilie (2022), la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, a avut loc deschiderea lucrărilor Comisiei comune pentru integrare europeană între Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova. Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, prezent la eveniment, a transmis sprijinul total al Guvernului României în demersurile Republicii Moldova pentru a deveni membră a marii familii europene, informează DRRM.

De asemenea, Adrian Dupu a punctat evoluția implementării obiectivelor din Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între Republica Moldova și România, precum și ajutorul acordat de Guvernul român Republicii Moldova în gestionarea crizei refugiaților.

Secretarul de stat a amintit, în fața delegațiilor parlamentare din România și Republica Moldova, că Guvernul României a aprobat, la 25 martie a.c., proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova.

Potrivit proiectului, fondurile pot fi alocate pe o perioadă de șapte ani de la intrarea în vigoare a documentului și vor reprezenta principalul instrument de sprijinire a eforturilor Republicii Moldova de dezvoltare durabilă și avansare pe calea reformelor și apropierii de Uniunea Europeană.

“Nu în cele din urmă, Guvernul României a primit cu satisfacție, la începutul acestei săptămâni, vestea înmânării Republicii Moldova de către Comisia Europeană a chestionarul cu privire la cererea de aderare la Uniunea Europeană. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că Executivul de la București este pregătit să ofere sprijin în formularea răspunsurilor la chestionarul Comisiei Europene”, a declarat Adrian Dupu. 

Secretarul de stat a remarcat determinarea cu care Republica Moldova acționează pentru realizarea obiectivului național fundamental, acela al aderării la Uniunea Europeană, și a reafirmat întreaga deschidere și cooperare din partea instituțiilor României atât de la București, cât și la Bruxelles. 

La sesiunea plenară au participat: consilierul prezidențial Luminița Teodora Odobescu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Iulian Fota, ambasadorul Republicii Moldova în România, E.S. Victor Chirilă, deputatul Andrei Daniel Gheorghe, președintele Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, deputatul Petru Frunze, copreședinte Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, parlamentari din România şi Republica Moldova şi reprezentanţi ai unor instituţii din cele două țări.