AGERPRES a lansat la Chişinău documentarul “Marea Unire – România, la 100...

AGERPRES a lansat la Chişinău documentarul “Marea Unire – România, la 100 de ani”

În seara zilei de 28 februarie, informează MOLDPRES, la Centrul Cultural „Odeon” din Chişinău, a fost lansat documentarului jurnalistic “Marea Unire – România, la 100 de ani”, realizat de Agenţia Naţională de Presă a României AGERPRES.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada României în R. Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi Agenţia Informaţională de Stat „MOLDPRES”.

Potrivit organizatorilor, „Marea Unire – România, la 100 de ani”, documentarul video produs de AGERPRES, este o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită şi nu doar povestită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric.

Prezent la eveniment, Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă, a menţionat: „Acest film este o parte din proiectele pe care intenţionăm să le realizăm pe parcursul anului 2018”.

Filmul „Marea Unire – România, la 100 de ani” are o durată de o oră şi 20 de minute. Regia este semnată de Marilena Stănescu, Mihuț Nastasache şi Sergiu Olteanu.

Tot aici a fost vernisată expoziţia „România. Evoluţie” şi albumul cu acelaşi titlu, realizate de AGERPRES.

Expoziția de fotografie cuprinde imagini de arhivă, care ilustrează cele mai importante momente surprinse de fotoreporterii AGERPRES: fotografii din Bucureștiul interbelic, fotografii ce i-au surprins pe membrii Casei Regale a României, pe Maria Tănase cântând pe front în fața soldaților (1942), pe Ion Țiriac în timpului meciului de Cupă Davis în 1972. De asemenea, expoziţia cuprinde şi cele mai bune imagini realizate în ultimii ani de către fotoreporterii AGERPRES.

Fondată în 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informaţii echilibrate, cu caracter imparțial şi de a fi principala sursă de informare pentru cetătenii şi instituțiile din țară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior. Din 1921, agenția a avut o transmisie neîntreruptă de știri și informație. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de știri tematice, serviciile și arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video și multimedia, cât şi fluxul documentare.

Foto: MOLDPRES