Comisia Electorală Centrale (CEC) și Centrul de Instruire Continuă desfăşoară o campanie...

Comisia Electorală Centrale (CEC) și Centrul de Instruire Continuă desfăşoară o campanie de educare şi informare

Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) desfășoară, pe parcursul anului 2018, o campanie amplă de educare și informare a cetățenilor în domeniul electoral. Programul de activități presupune o varietate de instrumente utilizate și un numărul extins de parteneri și grupuri țintă de beneficiari (tineri, femei, diaspora, persoane cu dizabilități, minorități etnice, etc.).

Campania “Democrația contează” este lansată pentru a crește interesul cetățenilor pentru procesele electorale și a ridica nivelul activismului civic. În acest sens, este deja în derulare o campanie mobilă de informare electorală în teritoriu.

În total, vor fi organizate întâlniri în cel puțin 16 circumscripții electorale, fiind invitați peste 8 000 de participanți din toată Republica Moldova. Microbuzul personalizat al campaniei va face turul întregii țări, iar subiectele discuției sunt: noile modificări ale Codului Electoral, informații cu privire la noile proceduri electorale, importanța participării la vot, rolul funcționarilor electorali, liderilor locali și ai diasporei etc. În cadrul întâlnirilor sunt distribuite un șir de materiale informative (Ghidul Electoral, Broșura CICDE – Democrația se învață, postere etc.).

Deja a avut loc prima ședință a HUB-ului electoral, în total fiind planificate 10 întruniri. Platforma de discuții electorale eHub a fost creată pentru a conecta organizatorii alegerilor cu partidele politice, societatea civilă, jurnaliști și toți subiecții interesați în procesul electoral

De asemenea vor fi organizate o serie de activități pentru tinerii alegători: instruiri electorale și lecții tematice în instituțiile de învățămînt din țară;  seria de jocuri intelectuale „Ce? Unde? Când?”; dezbateri electorale; școli electorale; forumuri regionale pentru tineri etc.

Pe parcursul lunii aprilie 2018, la toate punctele de trecere a frontierei, vor fi distribuite cetățenilor, care vin și pleacă din țară, pliante informative privind noul sistem electoral, procedura de alegeri peste hotare, etc.

Vor fi pregătiți brand ambasadori și create puncte focale în domeniul electoral, care vor fi implicați în diseminarea informațiilor privind procesul electoral.

Totodată, suntem în proces de elaborare a 10 spoturi video grafice informative și 5 spoturi motivaționale, care vor fi plasate la posturile TV din țară și pe resursele web.

Campania “Democrația contează” este desfășurată de CEC/CICDE, în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.”

Campania este realizată în colaborare cu autoritățile publice, instituțiile media și alte organizații din țară: Cancelaria de Stat; Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene; Ministerului Afacerilor Interne; Ministerul Apărării; Ministerul educației, culturii și cercetării; Ministerul Sănătății, Muncii Și Protecției Sociale; Biroul Relații cu Diaspora; Poliția de Frontieră; ÎS “Poșta Moldovei”; Autorităților Publice Locale; Aeroportul Internațional Chișinău etc.

Sursa, foto