Comisia Europeană a propus o creștere cu 145 de milioane de euro...

Comisia Europeană a propus o creștere cu 145 de milioane de euro a asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova

Europarlaentarul Siegfried Mureşan a declarat, recent, în pagina sa FB, că noua asistență de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova este mai mult decât necesară, exprimânduţşi dorinţa de a o aproba cât mai repede în Parlamentul European. Europarlamentarul a menţionat următoarele:
„Comisia Europeană a propus astăzi o creștere cu 145 de milioane de euro a asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova.
Această sumă ar urma să se adauge asistenței macrofinanciare în curs, de 150 de milioane de euro, pe care am aprobat-o anul trecut pentru Republica Moldova și din care a fost virată deja o prima tranșă de 50 de milioane de euro.
Am cerut în mai multe rânduri anul trecut să creștem asistența macrofinanciară. Trebuie să fim alături de cetățenii Republicii Moldova și să le dovedim că Uniunea Europeană ajută mai mult decât poate să dăuneze Rusia prin șantajul prețului la energie și prin războiul de agresiune pe care îl duce în Ucraina.
Prin această asistență suplimentară, UE crește sprijinul pentru Republica Moldova, a cărei economie a fost afectată de consecințele războiului din Ucraina, precum și de criza energetică acută care continuă din octombrie 2021. Banii vor ajuta Moldova să-și acopere o parte din nevoile de finanțare suplimentare în 2023, să asigure stabilitatea macroeconomică și să implementeze noi reforme.
Din cele 145 de milioane de euro propuse, 45 de milioane vor fi fonduri nerambursabile, iar alte 100 de milioane de euro vor fi credite în condiții foarte avantajoase.
La fel ca până acum, noul sprijin financiar va fi condiționat de buna desfășurare a programului cu Fondul Monetar Internațional și de îndeplinirea anumitor obiective convenite de Moldova și UE. Aceste condiții vor viza domenii-cheie precum întărirea guvernanței economice în Republica Moldova, dar și lupta împotriva corupției, a statului de drept și a securității energetice.
Asistența macrofinanciară ar urma să fie plătită în două tranșe suplimentare planificate pentru trimestrul al treilea și al patrulea din 2023.”