Declaratie comuna a Inaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate,...

Declaratie comuna a Inaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini, si a Comisarului european pentru politica de vecinatate si negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, privind invalidarea alegerilor pentru primaria Chisinau

epa04647043 Federica Mogherini (L), High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy holds a joint news conference with European Commissioner for European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations Johannes Hahn (R) at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, 4 March 2015. The European Commission launches a consultation on the future of the European Neighbourhood Policy (ENP) has a vital interest in building strong partnerships with its neighbours as recent developments in the region have increased the challenges from economic pressures to irregular migration and security threats. EPA/JULIEN WARNAND

Declaratie comuna a Inaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini, si a Comisarului european pentru politica de vecinatate si negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, privind invalidarea alegerilor pentru primaria Chisinau

Inadmisibilitatea netransparentă a alegerilor primăriei de la Chișinău, confirmată de Curtea Supremă de Justiție a Moldovei în seara zilei de 25 iunie, privează populația Chișinăului de primarul ales, în mod democrat, Andrei Năstase, care a obținut o majoritate clară de voturi în Alegerile din 3 iunie.

Această decizie subminează încrederea poporului moldovenesc în instituțiile statului. Trebuie remarcat că nici unul dintre participanții la procesul electoral nu a cerut anularea alegerilor.

O justiție independentă, liberă de orice presiune politică, care guvernează într-o manieră transparentă, precum și alegerile credibile, incluzive și transparente la toate nivelurile constsuntuie pilonii oricărei democrații. Respectarea valorilor democratice și ale statului de drept se află, de asemenea, în centrul relațiilor Uniunii Europene cu Republica Moldova, așa cum mărturisește Acordul nostru de asociere.

Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile moldovene să garanteze independența justiției în conformitate cu angajamentele sale internaționale ca fiind unul dintre principiile-cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și o așteptare îndelungată a cetățenilor moldoveni.

În acest scop, ne așteptăm ca autoritățile moldovene să ia măsurile adecvate pentru a se asigura că sunt respectate rezultatele alegerilor primăriei de la Chișinău, recunoscute atât de către observatorii naționali, cât și de cei internaționali și care reflectă voința alegătorilor.

Sursa declaraţiei

Sursa foto