Duminică, 25 martie, la Chișinău s-a desfășurat Marea Adunare Centenară, dedicată celor...

Duminică, 25 martie, la Chișinău s-a desfășurat Marea Adunare Centenară, dedicată celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Evenimentul, la care au participat mii de persoane, a fost organizat de mai multe formaţiuni unioniste din R. Moldova şi România. Printre participanţi s-au aflat şi primarii celor peste 130 de localităţi care au semnat aşa-zisele „declaraţii simbolice” de unire cu România, inclusiv – primarul comunei Sadova, Călărași, localitatea de baştină a preşedintelui Igor Dodon.

Participanţii la manifestaţia unionistă din Piaţa Marii Adunări Naționale au adoptat, în unanimitate, o rezoluţie prin care Parlamentul de la Bucureşti i se solicită adoptarea unei decizii şi implicarea în sensul reintregirii naţionale prin mijloace paşnice şi în limitele Constituţiei României.

La miting a fost prezent, inclusiv cu un discurs în faţa publicului, şi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, preşedinte de onoare al formaţiunii extraparlamentare din R. Moldova, Partidul Unităţii Naţionale.

În faţa celor adunaţi au luat cuvântul şi lideri sau reprezentanţi ai altor partide unioniste dintre Prut şi Nistru, precum şi oaspeţi din afara graniţelor R. Moldova, prezenţi cu ocazia sărbătorii.

Pe lângă Partidul Liberal, Partidul Unității Naționale, Partidul Național Liberal și Partidul Liberal Reformator, la manifestaţie a participat – pentru a marca sărbătoarea – inclusiv Partidul Acțiune și Solidaritate.

În ajun, Partidul Socialiștilor a declarat că respectiva manifestaţie va constitui un act „împotriva suveranității statului”.

Foto: Vadim Şerbate