La 2 martie – ziua declanşării războiului din Transnistria (1992) – oficialii...

La 2 martie – ziua declanşării războiului din Transnistria (1992) – oficialii R. Moldova au desfăşurat o ceremonie consacrată Zilei Memoriei și Recunoștinței

La 2 martie 1992, după ce R. Moldova a primit statutul de membru al ONU, președintele Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor separatiste care atacau  de pe celălalt mal al Nistrului. Cele mai grele lupte s-au dat la Coci­eri, la Coș­nița și la Tighina.
La 21 iulie 1992 Republica Moldova și Federația Rusă au semnat o „Convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova.”

La 2 martie 2023, Oficialii R. Moldova au desfăşurat o ceremonie consacrată „Zilei Memoriei și Recunoștinței, cu prilejul comemorării eroilor căzuți în conflictul armat de la Nistru”.

Președinta Maia Sandu a menţionat îndiscursul său că „oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului au aceleași năzuințe și pot trăi în armonie. Trebuie să lucrăm împreună ca să construim, în Moldova, o societate bazată pe libertate și pe respect reciproc. O societate în care oameni diferiți trăiesc liber și pașnic, așa cum își doresc”.