Motorină – ajutor umanitar oferit de România pentru agricultorii din R. Moldova

Motorină – ajutor umanitar oferit de România pentru agricultorii din R. Moldova

Prima tranșă din ajutorul umanitar constând în 6000 de tone de motorină oferit de România pentru agricultorii afectați de secetă din Republica Moldova a fost predată luni, 17 mai 2021, autorităților de la Chișinău, se spune într-un comunicat de presă al Ambasadei României la Chişinău. La ceremonie au participat, din partea României, domnul Gheorghe Alecsei, președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, precum și E.S. domnul Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău. Din partea Republicii Moldova a participat domnul Veaceslav Negruță, consilier prezidențial și domnul Ion Perju, ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Acest ajutor umanitar face parte din pachetul de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova anunțat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Chișinău, la 29 decembrie 2020, și reprezintă o materializare a eforturilor susținute depuse de statul român în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova, completând alte acțiuni în această direcție realizate în ultima perioadă, printre care donarea a peste 300.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, precum si de echipamente medicale in valoare de 2,3 milioane euro.
Cele 6.000 de tone de motorină urmează să fie livrate în totalitate autorităților de la Chișinău, în perioada imediat următoare, prin mai multe transporturi succesive.
Ne exprimăm speranța că autoritățile din Republica Moldova vor lua măsurile necesare pentru a asigura o utilizare transparentă și echitabilă a sprijinului oferit de România.
Angajamentul pentru sprijinirea cetățenilor Republicii Moldova, în baza Parteneriatului strategic bilateral, cu scopul de a impulsiona dezvoltarea Republicii Moldova, parcursul său european și procesul de reformă necesar pentru consolidarea sistemului democratic și a statului de drept, ca și pentru dezvoltarea economică și socială, va rămâne și în viitor o prioritate de prim rang pentru România.