Parlamentul UE: consolidarea securității în zona Schengen (video)

Parlamentul UE: consolidarea securității în zona Schengen (video)

Parlamentarii europeni doresc să îmbunătățească Sistemul Informatic Schengen (SIS II) pentru a permite o colaborare mai bună a departamentelor de poliție în lupta împotriva terorismului, criminalității transfrontaliere și imigrației ilegale.

Libera circulație a persoanelor este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene. Totuși, deși controlul vamal a fost desființat între statele din zona Schengen,Uniunea Europeană trebuie să lupte împotriva terorismului, criminalității transfrontaliere și imigrației ilegale și să se asigure că granițele sale externe sunt protejate. Acesta este scopul Sistemului Informatic Schengen, sau SIS. 

„Sistemul Informatic Schengen este un instrument excelent, care permite cooperarea dintre departamentele de poliție din toată Europa. Dorim să îl îmbunătățim.”, spune Varlos Coelho, raportor EPP. 

Parlamentul European solicită introducerea unor alerte pentru copiii suspectați de a fi fost răpiți și pentru persoanele implicate în infracțiuni, utilizarea extinsă a tehnologiei biometrice și un sistem „mai automatizat” de comunicare a informațiilor între țări. Parlamentarii doresc, de asemenea, să eficientizeze procesul de expulzare a imigranților ilegali. 

„Creăm acum un nou tip de alertă în sistem, pentru deciziile de expulzare. Acest lucru înseamnă că, dacă o persoană este reținută într-un stat membru, autoritățile vor afla imediat că într-un alt stat membru a fost decisă expulzarea. Așa că vor putea acționa imediat, în loc să reia toată procedura de la zero.”, sustine un alt raportor EPP, Jeroen Lenaers. 

Consolidarea securității este esențială pentru protejarea liberei circulații a persoanelor în UE.

Sursa: EuroparlTV (video)