Platforma de sprijin pentru R.Moldova: 600 milioane de euro, în contextul invaziei...

Platforma de sprijin pentru R.Moldova: 600 milioane de euro, în contextul invaziei Federației Ruse în Ucraina.

La 15 iulie, la Bucureşti, a aut loc cea de a doua reuniune a Platformei de sprijin pentru R.Moldova, inițiată de Germania, Franța și România. Evenimentul a fost găzduit și co-prezidat de ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, alături de ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale al Franței, Chrysoula Zacharopoulou.

Printre participanţi s-au aflat delegații din state membre UE, din state G7 și AELS (Asociația Europeană a Liberului Schimb), reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Serviciului European de Acțiune Externă, precum și ai instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, printre care secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, vicepreședintele Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, reprezentanți ai Băncii Mondiale, Băncii Europene de Investiții și din cadrul agențiilor specializate ale ONU (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare/UNDP, Programul Alimentar Mondial/WFP etc.).

Adrian Dupu, Secretar de Stat al Departamentului pentru Relatia cu Republica Moldova, Guvernul României, prezent la eveniment, a ţinut un discurs în cadrul panelului Asistență financiară/Întărirea rezilienței economice a Republicii Moldova, despre importanța consistenței și predictibilității suportului oferit Moldovei, oferind şi un rezumat al suportului oferit de România Republicii Moldova în acest an.

Statele și instituțiile participante la eveniment au anunțat o alocare totală pentru Republica Moldova de aproximativ 600 milioane de euro, în contextul invaziei Federației Ruse în Ucraina.

“Acești bani vor fi folosiți pentru a ajuta refugiații din Ucraina și pentru a ajuta cetățenii Republicii Moldova în depășirea consecințelor războiului din Ucraina, în special pe plan energetic și economic.

Mai mult, această platformă va fi transformată într-un instrument permanent de sprijin pentru autoritățile de la Chișinău. Acest lucru arată susținerea aprofundată pentru Republica Moldova în parcursul său european și implementarea reformelor necesare aderării la UE.”, a scris Siegfried Muresan în pagina sa de facebook.

În intervenţia sa din cadrul conferinţei, online, Preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu a adresat participanţilor un mesaj de salut şi recunoştinţă.

Prima Conferință de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc pe 5 aprilie, la Berlin, fiind co-prezidată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, alături de omologii din Germania și Franța.