Premierului României, Marcel Ciolacu, la Chişinău – în prima sa vizită externă...

Premierului României, Marcel Ciolacu, la Chişinău – în prima sa vizită externă după învestirea în funcţie

”Guvernul României va rămâne garantul securității și stabilității Republicii Moldova și va continua să susțină cu toată forța parcursul său de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat prim-ministrul României Marcel Ciolacu, la Chişinău, la 21 iunie, în cadrul primei sale vizite externe, fiind insoţit de preşedintele Senatului de la Bucureşti, Nicolae Ciucă.

Din declaraţiil comune ale premierilor celor două state româneşti:

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean: „Sunt bucuros și onorat să fie aici prima vizită externă a noului prim-ministru al României. Vreau să mulțumesc Bucureștiului pentru ajutorul imens și prompt ori de câte ori R. Moldova a avut nevoie, și pe dimensiunea politică, dar și economico-socială. România și în continuare acordă ajutor necesar Chișinăului pentru ca să putem să avansăm în dezvoltarea economică. Relațiile dintre Chișinău și București se consolidează tot mai mult. Construim infrastructura de conectare, drumuri, poduri, rețele energetice, un spațiu digital comun și aceasta va fi în beneficiul tuturor cetățenilor. În felul acesta noi construim și UE în R. Moldova. România împreună cu UE ne-a ajutat foarte mult să punem în lista de sancțiuni acei indivizi și acele companii care lucrează la destabilizarea R. Moldova și care finanțează grupările criminale și încearcă să conducă războiul hibrid în R. Moldova.”

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu: „Am sentimentul că am venit acasă, am venit la un frate geamăn pentru că toate provocările prin care am trecut pe o parte și alta a Prutului, trebuiesc abordate comun, pentru că suntem obligați să punem un accent deosebit pe zona economică. Viitorul dvs este în UE și vom susține împreună acest demers, ținând cont de toate provocările.

Din declaraţiile comune ale prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, şi ale președintelui Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu:

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu: „Vă mulțumesc pentru tot suportul pe care îl acordați și în continuare. O să vină foarte curând momentul când cele două state românești se vor regăsi în Uniunea Europeană. Urmărim dinamica din regiune. Cu efort comun și cu susținerea necondiționată a României, o să obținem acest obiectiv.”

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă: „Mă bucur să am această oportunitate de a reveni în R. Moldova. Am venit împreună cu premierul României, domnul Marcel Ciolacu. Am avut o întâlnire cu doamna președinte Sandu în deschiderea oficială a vizitei. În ultima perioadă am ajuns de mai multe ori la Chișinău și de fiecare dată ne-am simțit ca acasă. Eu cred că este foarte important să explicăm pentru toată lumea pentru a înțelege beneficiile de țară membră a UE și pot da câteva exemple din experiența României. Din 2007, România a beneficiat de sprijin financiar de aproximativ 54 de miliarde de euro. Anul trecut am reușit să avem o creștere economică și să depășim aceste crize suprapuse și succesive. R. Moldova, ca și România, are potențial. Există oportunități, ele doar trebuie prezentate și garantate printr-o stabilitate politică, printr-o predictibilitate și perspectiva mediului de afaceri astfel încât să poată să investească.

VIDEO