VIDEO||Discursul Ambasadorului României în R. Moldova, E.S. Daniel Ioniță, de Ziua Națională...

VIDEO||Discursul Ambasadorului României în R. Moldova, E.S. Daniel Ioniță, de Ziua Națională a României (Chişinău, 1 Decembrie, 2021)

Anul acesta, celebrăm 103 ani de la Marea Unire, moment de importanță astrală, când inimile tuturor locuitorilor provinciilor românești au bătut la unison.
Nu vom conteni să afirmăm că 1 decembrie 1918 a fost un moment de referință în istoria modernă a României, o dovadă incontestabilă a atașamentului poporului român față de valorile libertății, unității, echității sociale, democrației, respectului reciproc și toleranței. Acestea sunt, de fapt, valorile cheie pe care România le promovează și astăzi, cu consecvență în plan intern, precum și în politica sa externă.
Totodată, Marea Unirea de la 1918, pe lângă faptul că va rămâne, poate, cea mai sublimă pagină de istorie a României, a fost și o stare de spirit în care s-au regăsit în armonie interesele tuturor etniilor din provinciile istorice românești.
Și, așa cum am mai afirmat și cu alte ocazii, în această zi de mare Sărbătoare este momentul să privim cu gratitudine către trecut și cu speranță în viitor.
Dragi Prieteni,
Se cuvine să ne referim și la stadiul relațiilor bilaterale profunde și speciale dintre România și Republica Moldova, care reprezintă fundamentul acelor speranțe și perspective despre care aminteam anterior.
Acum aceste speranțe sunt revigorate odată cu rezultatul alegerilor prezidențiale de anul trecut și celor parlamentare anticipate din iunie 2021, care prin votul democratic și liber exprimat al cetățenilor au adus la putere în Republica Moldova veritabile forțe pro-europene și pro-reformă. Pe acest fond, au fost reluate, cu optimism și așteptări renăscute, contactele bilaterale la cel mai înalt nivel, atât în plan executiv, cât și pe platforma parlamentară.
Președinții României și ai Republicii Moldova, Excelențele Lor domnul Klaus Werner Iohannis și doamna Maia Sandu s-au întâlnit în ultimul an deja de 4 ori, ultima data cu prilejul vizitei oficiale la București a doamnei Președintă Maia Sandu, la 23 noiembrie 2021, când au fost semnate o Foaie de Parcurs și un Acord pentru recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.
În ultimele luni au fost realizate o serie de schimburi de vizite între delegațiile Parlamentelor României și Republicii Moldova și există un dialog intens între șefii diplomațiilor țărilor noastre, atât telefonic, precum și cu ocazia vizitelor de lucru realizate la Chișinău și la București.
Totodată, anul acesta am marcat 30 de ani de relații diplomatice între România și Republica Moldova, împliniți la 27 august.
După cum știți, România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova, iar relațiile noastre bilaterale au un caracter special pentru că sunt bazate pe următorii piloni fundamentali:
1) Filonul identitar comun: vorbim de unitatea de limbă, cultură, istorie și tradiții dintre România și Republica Moldova care transcende dincolo de pandemii, politică și dispute geopolitice sterile.
2) Un cadru juridic de excepție: Sunt valabile Declarația privind instituirea unui Parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova (semnată la Bucureşti, la 27 aprilie 2010), zeci de acorduri, protocoale, declarații, memorandumuri de înțelegere, etc.
3) Legături inter-instituționale și inter-personale solide între noi, de la cooperări sectoriale și proiecte comune realizate inclusiv cu fonduri europene între Ministerele de linie, la înfrățiri între localitățile de pe cele două maluri de Prut, sau realizări de proiecte între asociațiile non-guvernamentale.
4) România este principalul partener comercial-economic al Republicii Moldova, poartă a produselor locale spre piața Uniunii Europene și punte de conexiune energetică și în domeniul infrastructurii transporturilor cu Europa.
Conform datelor statistice, la 30 septembrie 2021 volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 1,76 miliarde USD, ceea ce înseamnă o creștere de 26,5% față de anul trecut. Sperăm că, urmare menținerii acestei tendințe pozitive atât la import cât și la export, la sfârșitul acestui an chiar să depășim cifra istorică a schimburilor comerciale bilaterale de 2,4 mld. USD, cât a fost la nivelul anului 2019.
Și 5) Empatie și solidaritate. În vremuri grele, de criză, ne acordăm sprijin reciproc, în mod simplu, frățește, cu dragoste. Din momentul declanșării crizei pandemice de COVID-19 Guvernul României a acordat sprijin Republicii Moldova pentru combaterea pandemiei de coronavirus prin trimiterea unei misiuni medicale formată din 42 medici și asistenți sanitari, prin furnizarea de echipamente medicale diverse cu titlu gratuit, prin donarea a 506.200 doze de vaccin AstraZeneca și Pfizer, precum și a peste 100 mii de teste antigen. Primul vaccin anticovid a ajuns în Repuplica Moldova din România, iar debutul campaniei de vaccinare a permis și derularea în bune condițiuni a proceselor electorale.
De asemenea, Republica Moldova a trimis recent în România, pe durata unei luni, o misiune medicală consistentă, formată din medici, asistente medicale și paramedici SMURD, pentru a sprijini efortul sistemului medical român de combaterea a noului val mare de infectări cu COVID-19 din toamna acestui an.
Desigur că nu pot să nu amintesc, la ceas aniversar, de multele proiecte derulate în domeniile educației și culturii, domenii de excelență ale cooperării bilaterale, dar și al infrastructurii. Aș aminti aici cele peste 1200 de grădinițe reabilitate, construirea de la zero a unei noi aripi a Liceului „Mihai Eminescu” cu predare în limba română din Comrat, construirea Teatrului dramatic din Cahul, reabilitarea clădirii Muzeului de Artă al Moldovei și a Sălii cu Orgă, operaționalizarea gazoductului Iași – Chișinău.
Totodată, România și celelalte state membre UE au fost alături de Republica Moldova pe perioada recentei crize energetice și, în acest context, s-a evidențiat încă o dată importanța gazoductului Iași – Chișinău, precum și necesitatea celorlalte proiecte de interconectare energetică cu spațiul UE prin România, pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.
Doamnelor și Domnilor,
Toate acestea au fost și vor fi realizate în interesul dumneavoastră direct, cetățenii Republicii Moldova, indiferent de apartenența etnică, religioasă sau de limba vorbită. Vă asigurăm că vom continua proiectele care vizează repararea, construirea sau modernizarea unor edificii de învățământ și cultură, construirea de apeducte și poduri rutiere și de cale ferată, vom diversifica relațiile economice și vom consolida și mai mult legăturile de suflet, interumane dintre locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului.
Sunt pe deplin convins că Bucureștiul, alături de ceilalți parteneri de dezvoltare, va ajuta în continuare autoritățile de la Chișinău și cetățenii Republicii Moldova în traversarea oricăror perioade de criză, indiferent de natura acestora.
Sprijinul în România pentru Republica Moldova este substanțial și transpartinic, iar țara noastră a fost și va fi în continuare un susținător consecvent și fără rezerve al parcursului european ireversibil al Republicii Moldova, al eforturilor autorităților pentru construirea unor instituții democratice solide, performante, reziliente, cu adevărat europene, care să funcționeze eficient doar în beneficiul direct al cetățenilor și pentru implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană. Credem cu tărie că aceasta este unica garanție a stabilității, securității și prosperității pentru toți cetățenii Republicii Moldova.
Știm din proprie experiență că drumul spre Europa nu este întotdeauna nici simplu și nici ușor. Este un parcurs care necesită sacrificii atât din partea clasei politice, dar și al cetățenilor, însă este mereu benefic. România va continua să sprijine fără rezerve Republica Moldova în aceste eforturi.
În încheiere, cu speranța că anul viitor va fi unul al revenirii pe deplin la normalitate în toate domeniile, vă rog să-mi permiteți să vă urez multă sănătate, prosperitate și împliniri.
La mulți ani Dumneavoastră!
La mulți ani români, oriunde v-ați afla!
La mulți ani, România! Vă mulțumesc pentru atenție!
Video:
Difuzare Axial TV: