(VIDEO) Şeful Delegației UE Peter Michalko: „Un factor important rămâne lupta cu...

(VIDEO) Şeful Delegației UE Peter Michalko: „Un factor important rămâne lupta cu corupția.”

„Uniunea Europeană mizează pe dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova, însă va continua să monitorizeze și evalueze îndeplinirea angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu UE.” Declarația a fost făcută de către șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, în cadrul unei conferințe de presă susținută după jumătate de an de activitate în R. Moldova, relatează MOLDPRES.

Peter Michalko a specificat că, în această perioadă, au fost efectuate mai multe vizite ale oficialilor europeni, au existat întruniri cu experți pentru drepturilor omului, au fost prezentate concluziile Consiliului Uniunii Europene privind Republica Moldova, care au inclus totalizările acțiunilor întreprinse de către autoritățile de la Chișinău și așteptările partenerilor europeni.

„Republica Moldova este un partener important pentru Uniunea Europeană și este foarte necesar să menținem dialogul existent. UE și-a arătat susținerea față de R. Moldova, inclusiv prin oferirea suportului financiar. Totuși, există decizii cu care nu am fost de acord, mă refer la aprobarea noului sistem electoral, care, în opinia noastră, nu a respectat recomandările Comisiei de la Veneția. Implementarea noului sistem electoral urmează să fie monitorizat în timpul scrutinului parlamentar”, a spus oficialul.

Șeful Delegaţiei UE la Chișinău a menționat că partenerii europeni vor evalua activitatea autorităților din țara noastră și dacă sunt respectate angajamentele incluse în Acordul și Agenda de asociere.

„Este nevoie de continuarea reformelor, mai ales în domeniul justiției. Un factor important rămâne a fi și lupta cu corupția. Autoritățile UE își doresc să vadă o creștere economică, asigurarea drepturilor omului, a unei mass-media libere și îmbunătățirea condițiilor de viață. Ne dorim dezvoltarea relațiilor economice, mai ales că Acordul de liber schimb aduce multiple rezultate pozitive și contribuie la creșterea exportului, crearea locurilor de muncă și majorarea salariilor. În prezent, UE este principala sursă de investiție în R. Moldova și ne dorim ca acestea să crească în continuare”, a remarcat Peter Michalko.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, ocupă această funcție începând cu luna septembrie a anului trecut, după ce fostul ambasador, Pirkka Tapiola, și-a încheiat mandatul.

Foto: MOLDPRES