Festivalul-Concurs de Muzică şi Dans „Nova Latinitas”-2022

Festivalul-Concurs de Muzică şi Dans „Nova Latinitas”-2022

Cu genericul: „Să tacă armele! Muzele vorbesc.”, la 26 august, în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, se va desfăşura cea de a XIII-a ediţie a Festivalul-Concurs Internaţional de Muzică şi Dans „Nova Latinitas”. (Proiect adoptat de Axial TV. Autoare, director – Silvia Caloianu.)

Spotul Festivalului îl puteţi urmări aici.

Pentru a citi Regulamentul, intraţi aici.

Trofeul Festivalului-Concurs Internaţional de Muzică şi Dans „Nova-Latinitas” – „Lupoaica de Aur – Lupa Capitolina” – este o miniatură a monumentului din faţa Muzeului de Istorie din Chişinău şi este confecţionat de merituosul sculptor Ion Zderciuc – cavaler al Ordinului Naţional „Pentru Merit”, în grad de comandor (România) -, chiar de la prima ediţie „Nova Latinitas”, adică din anul 2009 (pe când cea din faţa Muzeului de Istorie zăcea prin subsolul respectivei instutuţii, fiind coborâtă de pe soclu de către comuniştii de la guvernarea R. Moldova).

(Pentru a vedea cine sunt posesorii Trofeului „Lupoaica de Aur – Lupa Capitolina”, din 2009 până în prezent, intraţi aici)

De la Wikipedia: „Pentru a aminti originea romanică a populației băștinașe din Basarabia și romanitatea lingvistică comună, în 1921 municipalitatea orașului Roma a oferit municipiului Chișinău o copie a statuii Lupa capitolina realizată de sculptorul Ettore Ferrari. Statuia a fost instalată în fața clădirii în care „Sfatul Țării” (Parlamentul Basarabiei la Marea Unire) a votat unirea cu România (clădire care a devenit în 1933 sediul „Facultății de Științe Agricole”). Odată cu anexarea sovietică în urma pactului Hitler-Stalin, statuia a fost topită de către cotropitorii ruși, care o socoteau simbol al fascismului italian și al imperialismului român.”