Muzeul Luvru a postat online – gratis – toata colectia sa ...

Muzeul Luvru a postat online – gratis – toata colectia sa de artă

Odata cu lansarea site-ului dedicat impresionantei colecţii din Luvru, a fost relansat si site-ul oficial al muzeului care este mai usor de utilizat si mai atractiv.

Baza de date a Muzeului Luvru a fost conceputa atat pentru cercetatori, cat si pentru iubitorii de arta curiosi. Include lucrari din Luvru, din Muzeul National Eugène-Delacroix, sculpturi din gradinile Tuileries si Carrousel si din „MNR” (Musées Nationaux Récupération), recuperate dupa cel de-al doilea razboi mondial si incredintate Luvrului pana cand pot fi returnate proprietarilor lor legitimi.

Site-ul ofera mai multe modalitati de a vizita colectiile, prin cautari simple sau avansate, prin intrari dupa departamentul curatorial si albume tematice. O harta interactiva le permite vizitatorilor sa exploreze muzeul si operele de arta in functie de sala in care sunt expuse. Platforma va fi actualizata in mod regulat de expertii institutiei franceze.

Printre lucrarile de pe collections.louvre.fr se regasesc numeroase opere de arta care nu sunt expuse in muzeu dar se afla in noul centru de stocare al galeriilor.

O treime din operele de arta din Luvru sunt mutate in afara Parisului din cauza incalzirii globale. Povestea Marelui Potop din 1910 a influentat constructia unui centru de conservare.

„Luvrul isi dezvaluie comorile, chiar si cele mai putin cunoscute”, spune Jean-Luc Martinez, directorul Muzeului Luvrului. Martinez a continuat spunand ca „Pentru prima data, oricine poate accesa gratuit intreaga colectie de lucrari de pe un computer sau smartphone, indiferent daca sunt expuse in muzeu, imprumutate, chiar pe termen lung sau depozitate. Uimitoarea mostenire culturala a Luvrului este acum la doar un clic distanta! Sunt sigur ca acest continut digital va inspira in continuare oamenii sa vina la Luvru pentru a descoperi colectiile in persoana ”.

Platformele au fost lansate in urma impactului pandemiei care a adus peste 21 de milioane de vizite pe louvre.fr in anul 2020.

In 2019, Luvru a fost cel mai vizitat muzeu din lume cu peste 9,6 milioane de vizitatori. Anul trecut, a scazut pana la 2,6 milioane de bilete vandute.
Muzeul s-a deschis in 1793 cu o expozitie de 537 de tablouri, majoritatea din colectia Regala sau confiscate din averile manastirilor si bisericilor. De-a lungul timpului, colectia a crescut pana la peste 600.000 de artefacte donate de catre imparati, presedinti sau demnitari din sectorul cultural.
Colectia este impartita in opt departamente: antichitati egipte, antichitati grecesti, estrusce si romane, antichitati din Orientul Apropiat, arta islamica, sculptura, arte decorative, pictura, desene si tiparituri.
Masuri similare au fost luate de majoritatea marilor muzee din Europa.  Sursa acestui material urban.ro – oferă linkuri şi către acestea.