Necesar de ştiut atât pentru cetăţeni, cât şi pentru medici. Ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco a publicat în pagina sa de Facebook: „Din 01 ianuarie 2025 a intrat în vigoare Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală aprobat prin Hotărîrea de Guvern 874/2024 și Normele metodologice de aplicare al Programului unic aprobate prin ordinul ministrului sănătății și directorului general al CNAM. Vechea HG din a.2007 a fost abrogată.
Noile prevederi au un volum mai restrâns de informație, sunt mai aerisite, mai puțin birocratice, mai clare, mai liberale, dar și mai stricte în aplicare. Ne dorim un parcurs liber, fără bariere birocratice, fără condiționări ale pacientului asigurat prin sistemul de sănătate.
Aici cateva din cele mai importante noi prevederi:
Conducătorii/administrația tuturor instituțiilor medicale incadrate în sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală, indiferent de proprietate (publice sau private) sunt responsabili pentru prestarea serviciilor medicale persoanelor asigurate, fără solicitarea oricăror plăți suplimentare
în cazul dacă se vor solicita astfel de plăți (oficiale sau neoficiale), încurajez pacienții să se adreseze administrației instituției pentru recuperarea/returnarea lor.
Medicii de familie, dar și specialiștii de profil au dreptul să refere pacienții la aceleași investigații paraclinice și diagnostice, fără nicio diferență, utilizând o singură anexă (nr.4).
Aceste servicii nu vor mai fi parte din finanțarea “per capita” destinată AMP sau AMSA, dar vor fi achitate separat de CNAM pentru a asigura o accesibilitate cât mai înaltă a populației, în special celei asigurate, la servicii de diagnostic.
Asistența urgență prespitalicească include nu doar serviciile AMU prespitalicească (ambulanța), dar și unitățile de primire de urgență (UPU), și camerele de gardă
Aceste servicii sunt contractate separat de către CNAM, și nu vor mai fi susținute din bugetul general al spitalului, astfel nu vor mai crea pierderi majore financiare spitalelor.
Programarea la medicii de familie și la medicii specialiști, care în multe instituții medicale a devenit o problemă, se realizează telefonic, online sau direct la registratură (la preferința și în baza solicitării pacientului sau rudelor acestora), pe toată perioada zilei de muncă, exact la momentul solicitării și nu poate fi amânată sau transferată pentru o altă zi.
Pacientul programat pentru consultație nu poate fi invitat să participe fizic la o nouă etapă de programare, așa cum se întâmplă în multe instituții.
Pacienții sunt obligați să anunțe registratura/recepția instituției medicale despre anularea vizitei programate în cazul când nu se pot prezenta în ziua și ora stabilită din varii motive. E necesar a oferi posibilitatea unui alt pacient să ajungă la medic.
În cazul adresărilor cu stǎri acute și de urgență, asistența medicală se acordă fără programare de către medicul de familie sau specialistul de profil disponibil la acea oră.
Administrația instituției va organiza orarul de primire al medicilor astfel ca să existe locuri libere prevăzute pentru așa cazuri.
Instituția medicală primară în listele căreia se află pacientul, asigură prelevarea și colectarea probelor biologice și transmiterea acestora către laboratorul contractat pentru efectuarea investigațiilor de laborator.
Pacienții nu pot fi trimiși dintr-o localitate/cartier în altul, doar materialele biologice colectate fiind transportate.
Toate consumabilele și dispozitivele de unică folosință necesare acordării asistentei medicale sunt asigurate de către instituția medico-sanitară care prestează serviciile.
Este interzis a solicita pacientului să procure tifon, seringi, medicamente, etc., pentru utilizare în procesul tratamentului. Instituțiile vor fi penalizate pentru așa acțiuni.
Consultația medicului specialist se acordă:
– la adresarea directă a persoanei;
– la recomandarea medicului de familie;
– la recomandarea altui medic specialist.
În cazul când în teritoriu lipsește un anumit medic specialist, medicului de familie îi revine dreptul de a referi pentru consultație pacientul către instituțiile terțiare.
Toate persoanele asigurate beneficiază de medicamente și dispozitive medicale compensate. De medicamente compensate psihotrope, anticonvulsivante și antidiabetice beneficiază și persoanele neasigurate, cu prescrierea rețetelor la nivel de AMP.
Toți medicii specialiști de profil din asistența medicală specializată de ambulator au dreptul de prescriere a medicamentelor și dispozitivelor compensate.
În cazul consultației de către un medic specialist nu se recomandă a trimite pacientul la medicul său de familie doar pentru a fi prescrise medicamente compensate, și se încurajează prescrierea medicamentului necesar de către specialist prin intermediul sistemului E-rețeta.
Pacientul are dreptul să-și aleagă prestatorul de servicii spitalicești de același nivel, contractat în sistemul de AOAM, în cazul serviciilor planificate. De ex. dacă un pacient din Edineț planifică o operație chirurgicală și dorește să o realizeze în Spitalul raional Cahul sau Orhei, el are acest drept și CNAM va achita cazul oriunde se va spitaliza.
Această regulă se aplică doar pentru spitalele de acelaș nivel. Și va permite o concurență loială între spitale – cei mai buni vor avea cei mai mulți pacienți, deci, și fonduri.
Internările planificate se efectuează doar prin intermediul Birourilor de internare, create în toate instituțiile spitalicești.
Niciun pacient care se internează programat/planificat nu va mai trece prin unitățile de primire de urgență, care au cu totul alt scop.
Statutul de asigurat al persoanei se verifică la internare și la externare. Dacă persoana nu dispune de poliță de asigurare, aceasta nu îngrădește acordarea asistenței medicale. Dacă până la externare va fi achitată prima de asigurare, cazul va fi considerat cu statut de asigurat și nu se vor percepe plăți pentru serviciile medicale oferite.
Orice alte plăți sunt interzise.
Se permite spitalizarea împreună cu copilul de pînă la vârsta de 9 ani a unuia din părinți, bunici sau tutorele, iar în cazul copilului grav bolnav – pînă la 18 ani.
Femeile gravide au dreptul de alegere a instituției medico-sanitare contractate de CNAM, indiferent de locul lor de trai, cu excepția cazurilor de urgență sau când conform indicațiilor medicale este necesară asigurarea nașterii la un nivel superior.
Toată responsabilitatea pentru asistența medicală acordată gravidei o poartă medicul obstetrician-ginecolog aflat în acel moment la serviciu sau în tură/gardă conform orarului aprobat.
Pe perioada spitalizării, pacientului îi va fi asigurat în măsură maxim posibilă confort, intimitate, alimentație și îngrijire corespunzătoare standardelor în vigoare.
Orice pacient suspectat sau diagnosticat cu patologie oncologică va fi tratat cu maximă prioritate și referit pentru diagnostic, consult, tratament în cel mai scurt timp.
Nu o să pot să redau toate regulile aici, vă invit să luați cunoștință cu aceste norme care sunt obligatorii pentru aplicare. Mai sunt multe compartimente despre care nu am scris (paliație, ingrijiri la domiciliu, servicii de înaltă performanță, „programul pacientului oncologic”, etc.)
Am investit enorm în ultimii doi ani și vom mai investi în infrastructură, echipamente moderne, stabilirea unor servicii noi. Dar e timpul să oferim oamenilor și ceea ce le creează cel mai mare disconfort – faptul ca ei își plătesc disciplinat contribuția de asigurare, iar când ajung în sistem trebuie sa plătească din nou și din nou – unor medici în buzunar, unele servicii – contra plată, pentru alte servicii sunt referiți la privat. Și oamenii se indignă pe bună dreptate. Anul acesta ne vom axa anume pe respectarea acestor prevederi. Anume cu acest scop a fost aprobat noul Program unic, a fost instituit un nou Consiliu Național pentru Evaluare și Acreditare în Sănătate, au fost aprobate un șir de ordine și noi prevederi.
Orice pacient trebuie să fie tratat în instituția medicală cu empatie, căldură, înțelegere, cu maximă atitudine și să i se acorde servicii medicale moderne și de calitate. Sunt sigură că ne va reuși. Contez pe toată susținerea colegilor din sistem”