La 2 octombrie, la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” s-a desfăşurat vernisarea expoziției de carte și colocviul “Paul Goma, din „calidorul” posterității. 85 de ani de la nașterea scriitorului.” Expoziția conține cărți și fotografii ale scriitorului de la Mana, Orhei, aflate în fondurile Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” de la Chișinău, inclusiv expoziția realizată de Mariana Sipoș, cu sprijinul Muzeului Național al Literaturii Române din București, și vernisată în 2017, la împlinirea a 40 de ani de la „Mișcarea Goma”, alte materiale inedite.
Paul Goma a scris peste 40 volume, fiind un scriitor militant anticomunist român, stabilit în Franţa, la Paris. S-a născut pe 2 octombrie 1935, în satul Mana, raionul Orhei. Odată cu cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în România. În noiembrie 1977 lui Paul Goma, soţiei şi copilulului, regimul ceauşist le-a retras cetăţenia română şi i-a expulzat în Franţa.
Chiar dacă Uniunea Scriitorilor din Chişinău a încercat să strângă fonduri pentru o locuinţă în care să fie readus acasă Paul Goma, buna intenţie nu a reuşit, nu a a fost posibil de înfăptuit fără susţinerea guvernanţilor. Paul Goma s-a stins la 25 martie, la Paris, afectat de virusul Covid-19.
În 1986, Ministerul Culturii din Franța i-a conferit înalta distincție Chevalier d ‘Ordre des Arts et des Lettres Cavaler al Ordinului Artelor și Literaturii.
În 1992, Uniunea Scriitorilor din Moldova i-a acordat Premiul literar pe anul 1991 pentru romanele Din calidor, Patimile după Pitești, Bonifacia, Soldatul câinelui și Sabina.
În acest an i-a fost acordată, post-mortem, Crucea Mitropoliei Basarabene pentru Mireni.
Din motive neclare, până astăzi, preşedintele interimar Mihai Ghimpu nu a emis decretul promis privind acordarea celei mai înalte distincţii – „Ordinul Republicii” – scriitorului Paul Goma.
Sursa foto: Paul Goma, Facebook