În cadrul unui proiect NATO, din R. Moldova au fost evacuate 31...

În cadrul unui proiect NATO, din R. Moldova au fost evacuate 31 de tone de pesticide

31 de tone de pesticide colectate din raioanele Sîngerei, Drochia, Edineț și municipiul Bălți au fost evacuate recent de la depozitul din satul Alexăndreni, raionul Sîngerei. Este ultimul lot din cele 1269 de tone de substanțe chimice adunate și transportate pentru distrugere în Polonia, în cadrul proiectului NATO – Parteneriat pentru Pace. Valoarea totală a proiectului a fost de 2,2 milioane de euro.

Pentru profesionalismul manifestat în realizarea misiunilor de serviciu, șase soldați ai Armatei Naționale au fost distinși cu diplome din partea Guvernului.

În total, din perioada sovietică, pe teritoriul Republicii Moldova au rămas 7245 de tone de pesticide.

Începând din anul 2003, 1269 de tone au fost ambalate, evacuate și distruse în Polonia, în cadrul proiectului NATO privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice în Republica Moldova. Iar 1976 de tone au fost evacuate și distruse în Franța, în cadrul altor proiecte finanţate de partenerii externi.

Pe teritoriul R. Moldova mai rămân 4000 de tone de pesticide, înhumate la poligonul din satul Cişmichioi, UTA Găgăuzia. Autoritățile poartă discuții cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare în vederea implementării unui proiect în valoare de 1 milion de euro, pentru evacuarea acestora.