Peter Michalko: „Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în lupta...

Peter Michalko: „Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în lupta împotriva pandemiei Covid-19”

R. Moldova este prima ţară din Europa care a primit vaccin gratuit împotriva Covid-19 prin intermediul platformei globale COVAX. Preşedintele Maia Sandu, care a participat la recepţionarea primului lot, a declarat: „Cele 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca ne vor ajuta să continuăm imunizarea personalului medical și să reducem rata de răspândire a virusului. În continuare, facem tot ce ne stă în puteri pentru ca cetățenii moldoveni să beneficieze gratuit și cât mai repede de mai multe tipuri de vaccin împotriva Covid-19”.

Președinta Maia Sandu a mulțumit celor care au făcut posibilă inițiativa COVAX: „Suntem recunoscători tuturor statelor și organizațiilor care susțin financiar această platformă globală – Germania și alte state membre ale UE, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Canada, Comisia Europeană, Japonia și altele – pentru solidaritatea de care dau dovadă în aceste vremuri grele pentru toți. Mulțumim OMS și UNICEF pentru efortul de a distribui echitabil vaccinurile”.

Prezent la eveniment, Ambasadorul UE la Chișinău Peter Michalko a declarat că Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în lupta împotriva pandemiei Covid-19.

La eveniment au mai participat: Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck J. Hogan, reprezentanta UNICEF în Moldova Maha Damaj și Reprezentantul Biroului OMS la Chișinău Igor Pokanevych, care au reiterat importanța vaccinului în lupta împotriva Covid-19, încurajând crearea a cât mai multe tipuri de vaccin.

Platforma COVAX reprezintă un parteneriat între Alianța pentru vaccinuri (GAVI), Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și Coaliția pentru Inovarea Pregătirii Epidemiologice (CEPI). Scopul ei este de a accelera dezvoltarea, producția și accesul echitabil la teste, tratamente și vaccinuri împotriva Covid-19