Despre cine este deţinătoarea trofeului „Lupoaica de Aur”-2019, despre festivalul „Nova Latinitas”,...

Despre cine este deţinătoarea trofeului „Lupoaica de Aur”-2019, despre festivalul „Nova Latinitas”, prezent şi istorie

„Nova latinitas”-2019, fiind un eveniment organizat în doar 3 săptămâni (problema locaţiei…), nu a reuşit a fi unul internaţional, întrunind doar români de pe ambele maluri ale Prutului. Festivalul s-a desfăşurat în incinta Centrului de Cultură şi Artă „Nova latinitas”, la 2 decembrie, dată care a inspirat şi lansarea secţiunii „Cântece de iarnă”.

Pentru a doua oară în istoria festivalului-concurs „Nova Latinitas”, Juriul a identificat 2 concurente care meritau trofeul „Lupoaica de Aur” (secţiunea Muzică Uşoară: Elena Costăchescu, Iaşi, cu piesa „Tudore”, categoria de vârstă „Juniori”şi Valeria Marcu, Ungheni, categoria de vârstă „Seniori”, cu piesa „Pedepseşte-mă, dar nu pleca”). Pănă la urmă, Juriul a decis să ofere Lupoaica Valeriei Marcu şi a propus să fie inaugurat – pentru asemenea cazuri – un Grand Prix al festivalului, cu valoarea identică / aproape identică a Lupoaicei. Astfel, Elena Costăchescu s-a ales cu noul trofeu al Festivalului (amintim că dintotdeauna „Nova Latinitas” oferă şi trofee în cadrul fiecărei categorii de vârstă a fiecărei secţiuni.)

Din Juriu au făcut parte: profesorii Palatului pentru copii din Iaşi Anca Apetroaiei, Lăcrămioara Matei şi Cristian-Vşad Apetroaiei (doar la secţiunea instrumente, unde a lipsit Anca Apetroaiei), Dănuţ Petrişoaea, interpret de muzică, Iaşi, Cristina Coşciug, interpetă de muzică (Tina Gi) şi profesoară la SISNBRO, Ludmila Rotaru, secţia Cultură, Tineret şi Sport, pretura Buiucani, Chişinău şi Elena Marian, dirijor de cor – preşedintă a Juriului. (Amintim, aici, că în istoria acestui festival au fost şi 2 ediţii în care trofeul „Lupoaica de Aur” nu a fost acordată, din cauza că nimeni dintre concurenţi nu avea nota 10 „pe linie”)

Studentă la Academia de Muzica Teatru si Arte Plastice, în prezent, Valeria Marcu vine de la şcoala de muzică din Ungheni, reuşind să ia laurii mai multor concursuri naţionale şi internaţionale de muzică.

De menţionat că trofeul Festivalului-Concurs Internaţional de Muzică şi Dans „Nova-Latinitas” – „Lupoaica de Aur – Lupa Capitolina” – este o miniatură a monumentului din faţa Muzeului de Istorie din Chişinău şi este confecţionat de merituosul sculptor Ion Zderciuc, chiar de la prima ediţie „Nova Latinitas”, adică din anul 2009 (pe când cea din faţa Muzeului de Istorie zăcea prin subsolul respectivei instutuţii, fiind coborâtă de pe soclu de către comuniştii de la guvernarea R. Moldova).

Ar mai fi de spus că „Nova latinitas” (cu drept de autor: Silvia Caloianu şi urmaşii acesteia), este „adoptat” de Axial TV (administrator, la fel – Silvia Caloianu), numărându-se printre proiectele respectivului post de televiziune.

(Intraţi aici , ca să vedeţi cine sunt posesorii Trofeului „Lupoaica de Aur – Lupa Capitolina”, din 2009 până în prezent.)

De la Wikipedia: „Pentru a aminti originea romanică a populației băștinașe din Basarabia și romanitatea lingvistică comună, în 1921 municipalitatea orașului Roma a oferit municipiului Chișinău o copie a statuii Lupa capitolina realizată de sculptorul Ettore Ferrari. Statuia a fost instalată în fața clădirii în care „Sfatul Țării” (Parlamentul Basarabiei la Marea Unire) a votat unirea cu România (clădire care a devenit în 1933 sediul „Facultății de Științe Agricole”). Odată cu anexarea sovietică în urma pactului Hitler-Stalin, statuia a fost topită de către cotropitorii ruși, care o socoteau simbol al fascismului italian și al imperialismului român.”